петък, 22 май 2009 г.

Уеб дизайн практика - CSS срещу таблици за оформление

Когато Netscape Navigator 4 доминиран от браузъра пазар, популярното решение за дизайнери да бъдат изложени на уеб страницата е с помощта на таблици. Често дори и прост дизайн за страницата ще изисква десетки таблици вложени във всеки друг. Много уеб шаблони в Dreamweaver и други WYSIWYG редактори все още се използва тази техника днес. Navigator 4 не поддържат CSS да е полезен степен, така че просто не е бил използван.

След браузър войни subsided и господстващо браузъри, като Internet Explorer става по-W3C съвместим, дизайнери стартира завой към CSS като заместник средства за своите страници. CSS proponents се каже, че таблици трябва да се използва само за таблични данни, а не за оформление. Използване на CSS, вместо да се връща HTML таблици към семантични маркиране, което помага на ботове и търсачки разберем какво се случва в дадена уеб страница. Всички модерни уеб браузъри поддържат CSS с различни степени на ограничения.

Въпреки това, една от основните точки срещу CSS е, че като се разчита на него единствено, контролът е по същество relinquished, тъй като всеки браузър има свои собствени quirks което доведе до по-малко по-различна страница дисплея. Това е проблем, особено като не всеки браузър поддържа същите подмножество на CSS правила. Това са средства, за да прилагат различни стилове в зависимост от това коя версия на браузъра и се използват, но които включват тези изключения прави поддържането стила листове по-трудно, тъй като има стилове са в повече от едно място, да се актуализират.

За дизайнери, които са използвани за да се таблицата базирани оформления, развиващите се Интернет сайтове в CSS често става въпрос се опитва да възпроизведе какво може да се направи с маси, водещи някой да намери CSS дизайн доста тромави, поради липсата на познания. Така например, по едно време беше доста трудно да се произвеждат определени проектни елементи, като вертикалното позициониране, както и в цял ръст footers в проектирането чрез абсолютни позиции. С изобилието на CSS ресурси, достъпни онлайн днес, все пак, проектиране с разумни придържане към стандартите включва малко повече от прилагането CSS 2,1 или CSS 3 до правилно структурирани маркиране.

Тези дни най-съвременни браузъри са решавали по-голямата част от тези quirks в оказване на CSS и това е много различен CSS оформления възможно. Въпреки това, някои хора продължават да се използват стари браузъри, както и дизайнери трябва да пазят това в ума, и се даде възможност за graceful унизително страници в по-стари браузъри. Най-забележителен сред тези стари браузъри е Internet Explorer 6, който, според някои уеб дизайнери, се превръща в новия Netscape Navigator 4 - блок, който държи на World Wide Web от превръщането на CSS дизайн. Въпреки това, W3 Консорциум е направил CSS в комбинация с XHTML стандарта за уеб дизайн.